Lugn, harmoni, årstider och sånt...

Ja, som några kanske vet så har jag ett litet projekt den här sommaren, nämligen att stressa ner och bli mer fridfull och harmonisk. Lixom, att verkligen ta en mental paus inför hösten.
Därav följande funderingar.

Jag funderar lite över årstider, vilken som är min favorit för den frågan får man alltid, men jag kan aldrig ge ett svar som inte förändras. Jag har en tendens att alltid svara den årstid som ligger närmast framför, på sommaren svara jag hösten, på hösten vintern osv.
Så jag antar helt enkelt att alla årstider är mina favoriter.
Så började jag fundera på vad jag gillar med varje årstid och...

Sommaren - Åh, lugnet, friden, livet, festerna. Att vakna med solen i ögonen. Att äta flingor med mjölk och blåbär och ett glas Juice på balkongen. Att höra gräsklipparna och känna doften av det nyklippta gräset. Att ligga ute på en filt och titta upp på de vita molnen som flyger förbi på den blå himmelen. Att ligga på bryggan vid trollsjön, eller uppe på berget. Att bada i sjöar och känna den kalla men lena smekningen av vatten som man bara kan känna när man badar i en sjö. Att fara fram över Sommen i en båt, att lägga till vid en häll och äta lunch. Att fika vid Torpön. Att grilla en kväll hemma i solnedgången. Att sitta en sen kväll i gräset med vänner, öl, och bra stämning. Att sitta runt en eld och spela gitarr med vännerna efter en dags vandring, medan solen går ner över sjön. Att grilla marshmallows över glöden när man ligger i sovsäckarna i vindskyddet, och inte se mer än någon meter framför sig i den kolsvarta natten, och att somna sedan till ljuden av skogen. Och inte att förglömma, att gå barfota över mossa och gräs, att cykla till kiosken och köpa glass, att äta årets första jordgubbar, och årets första färskpotatis i Degeberga. Det och mycket, mycket mer är sommar för mig.

Hösten - Doften, den lite unkna, men åh så underbara doften av höst. Att se naturen explodera i färg. Att få klä på sig de nya, fina höstkläderna och ta en promenad runt fällan med Celtic Circle i öronen, och sen komma hem, just i skymningen för att äta middag. Att regniga och gråa dagar få bädda ner sig i soffan med en kopp varm choklad och en riktigt bra bok, och så klart massor av levande ljus. Att få se solen lysa igenom de glödande löven, att springa genom lövhögarna så de yr. Att få sitta ute på balkongen en egentligen lite för kylig kväll och titta upp mot stjärnorna och fundera över livets djupaste mysterier. Att få vandra omkring i affärer och surfa omkring på internetbutiker och spana in de nya höstkläderna - helt klart årets klädhöjdpunkt för mig. Och det är höst för mig.

Vintern - Det vita, vackra, gnistrande paradis. Men också det mörka, nakna, avskalade, hopplösa och kusligt vackra.
Och Julen, framför allt den. Att få pynta hemmet med de härliga röda färgerna, stjärnorna och ljusstakarna på den första advent. Att gå ut på stan och titta på julskyltningen. Att få ta årets första glögg med lussebulle och pepparkakor, på första advent. Att få slå på första avsnittet av "Jul i Valhall" den första december, så klart med glögg och lussebulle. Att se den första snön falla, att se drivorna hopa upp sig bredvid gatorna. Att få se solen om dagarna få snön att glittra, och på kvällarna få se det varma ljuset från husen stråla ut. Att stå någonstans långt ute på landet på en snöbeklädd, övergiven åker och titta mot stjärnorna. Att gå upp tidigt på luciamorgonen och dra på sig särken och sjunga de gammeldags visorna, att titta på luciamorgon på TV och dricka glögg och äta lussebullar. Då har så klart årets pepparkaksbak redan skett, åh, tänk att få äta deg tills man får ont i magen, och allt annat julbak, och dofterna!
Och sen lilljulafton, med aebleskiver som jag avskyr att äta men älskar att titta på. Och jul, julaftonsmorgon med presenter i strumporna, att göra sig i ordning halva dan och ha julmiddag, och dansa kring granen med levande ljus, och julklappar. Det finns så mycket jag skulle kunna skriva om det här men det får inte plats. Sen annadagen hos mormor, och Nyår, det glamourösa nyår. Och sen Januari, då allt känns så nytt och jag jämt fylls med hopp. Jag älskar vintern!

Våren - För mig handlar våren om förväntan. Man börjar under den grå delen, där man är tvungen att drömma sig bort för att stå ut, men allt eftersom att naturen vaknar till liv kryper drömmarna närmare, och läntan blir mer och mer olidlig för varje dag. Det är alltid en befrielse när man får plocka fram ballerinaskorna, och när körsbärsträden blommar, när naturen vaknar till liv. Och påsken, och valborg, och allt det där. Och friluftsmänniskan i mig som blir mer och mer påstridig för varje dag som går. Och innan man vet ordet av det har sommaren kommit igen. Ja, våren handlar om längtan, men den skulle jag inte vilja vara utan, det är en uppladdning som jag någonstans njuter av och värdesätter, och det mesta brukar ju bli bättre om man får längta lite först. Så, det är det bästa med våren.

Sådärja, då har jag tömt ur mig lite funderingar om det, nu ska jag sova för klockan är alldeles för mycket, och i morgon ska jag ta och uträtta lite saker så jag har mindre att vara stressad över... Gonatt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0